Experții vă sfătuiesc ca, pe măsură ce citiți, să vă notați câte dintre recomandări ați pus în aplicare la naşterea mieilor.
Oile trebuie supravegheate cu atenție pe toată perioada de gestație, evitându-se aglomerarea în țarc, dar și la intrarea și ieșirea din țarc. Hrana trebuie să fie de cea mai bună calitate, nu trebuie să se dea furaje mucegăite, iar silozul sau fânul trebuie eliminate din rație cu două săptămâni înainte de fătare.
Nu dați apă rece pentru a evita avorturile spontane. În ultima parte a sarcinii, tăiați lâna din jurul cozii și al ugerului pentru a asigura o bună igienă de alăptare și/sau de muls. Această acțiune trebuie făcută cu mare atenție, având în vedere sarcina avansată și posibilitatea avortului prin accident vascular cerebral.
Pregătirea sălii de naștere trebuie să respecte următoarele cerințe. Pregătirea compartimentului pentru oaia gestantă și a compartimentului de fătare a mieilor. În compartimentul de fătare trebuie amenajate boxe de fătare individuale, cu dimensiuni de 1,2/0,6-0,8 m, temperatura trebuie să fie de 18-20°C, dezinfectate, iar ceara și așternutul trebuie schimbate zilnic.
Cu 1-2 zile înainte de naștere, abdomenul coboară, ugerul se mărește, vulva se umflă. Aproape de momentul fătării, oile devin neliniștite, caută un loc retras, se întind și se ridică des. Atunci când se observă aceste simptome, oile trebuie plasate în boxa de fătare.
Ieșirea fătului durează 30-40 de minute, al doilea făt fiind expulzat la 15-20 de minute după primul în cazul nașterilor gemelare. Placenta este expulzată în primele 3 ore de la naștere, iar involuția uterină are loc în aproximativ 30 de zile.
Îngrijirea mieilor după naștere: după expulzare, mielul primește primul ajutor – se îndepărtează mucusul din cap, gură și nări, se taie cordonul ombilical la 4-5 cm de abdomen dacă nu s-a rupt la naștere și se acoperă cu tinctură de iod. Mielul este apoi lăsat să fie lins de către mamă timp de aproximativ 20-30 de minute, ceea ce echivalează cu un masaj care activează circulația sângelui.
Mieii sunt apoi pregătite pentru prima masă prin curățarea ugerului și mulgerea primelor fluxuri de colostru. Hrănirea mieilor în primele zile de la naștere: după 8-10 zile se poate începe hrănirea din hrănitoarele pentru miei cu un amestec și cu fân de lucernă cât mai bun. În cazul mieilor gemeni, în care oaia nu are lapte sau a murit, proprietarii vor hrăni mieii de la oi lactante care au fătat aproximativ în același timp sau vor recurge la hrănirea cu biberon cu lapte de vacă.
Perioada ,,mielului crud” durează de la 0 la 7 zile, cea a mielului mediu de la 8 la 30 de zile, iar cea a ,,mielului zburător” de la 31 la 65 de zile. Compartimentul de creștere a mieilor ,,zburători” este un țarc comun, care oferă pentru fiecare miel o suprafață de aproximativ 1,6 m².
Înțărcarea mieilor – în funcție de rasă, vârstă și greutate corporală, dar și de destinația mieilor (reproducere, îngrășare sau sacrificare în perioada Paștelui). Se recomandă înțărcarea treptată a mieilor, pe parcursul a 4-5 zile. Mieii vor fi izolați de mamele lor peste noapte și mulse dimineața, iar în zilele următoare mieii vor fi lăsați cu mamele lor pentru câteva ore în timpul zilei, reducând astfel stresul înțărcării. Odată ce mieii sunt separați de oi, acestea sunt mulse.
Atunci când mieii sunt înțărcați brusc, ei prezintă o stare de rău, devin slabi și uneori se pot îmbolnăvi. În momentul înțărcării, rația de hrană trebuie să fie de cea mai bună calitate.
Lasă o părere