Fiecare proprietar cu găini de curte așteaptă cu nerăbdare ca acestea să îi încânte cu mult așteptatul ou. La urma urmei, pentru asta creștem păsări!
Nu există nimic mai descurajant decât să vezi cuiburile goale zi de zi. Primul nostru gând este întotdeauna că ceva rău se întâmplă cu găinile. Încetarea temporară a ouatului poate semnala probleme de sănătate, dar, în cele mai multe cazuri, cauza este mai puțin gravă.
O scădere a depunerii ouălor este un indicator important al sănătății acestora. A ști care găină depune cele mai multe ouă este un semn important al stării ei.
Iată câteva dintre principalele motive ale scăderii numărului de ouă depuse:
Primul motiv este că găinile nu au ajuns la maturitate. Fermierii de găini sunt întotdeauna îngrijorați când acestea nu au început încă să ouă. Ați așteptat cu răbdare ca puii să se transforme în găini, dar cuiburile continuă să stea goale.
Găinile tinere încep să ouă la vârsta de 18-22 de săptămâni sau la aproximativ 6 luni. Pe măsură ce se apropie cea de-a 18-a săptămână, îngrijitorii încep să devină nervoși. Calmați-vă, deoarece alți factori în afară de vârstă joacă un rol. Puteți stimula găinile tinere care au ajuns la maturitate să înceapă să ouă prin plasarea unui ou de lemn sau de ceramică în cuiburi. Nu le forțați dacă sunt încă prea tinere.
Cel de-al doilea motiv pentru care ouatul nu se mai depune este malnutriția. La fel ca toate celelalte ființe vii, găinile au nevoie de hrană bună pentru a se simți bine. Dacă găinile nu au o alimentație bună și acces la apă proaspătă, ouatul scade. Accesul la apă proaspătă este un factor cheie. Pentru a produce un ou la fiecare 24-26 de ore, găinile trebuie să aibă o alimentație bogată în proteine. Așadar, asigurați apă proaspătă pentru stol și schimbați-o în mod regulat. Găinile trebuie să aibă acces la apă în interiorul și în afara cotețului. Rețineți că puii de găină au nevoie de alimente bogate în proteine, cum ar fi larve de muște sau semințe de dovleac. Asigurați-vă că le oferiți și o sursă de calciu, cum ar fi cochilii de scoici zdrobite.
Al treilea motiv pentru o pauză în depunerea ouălor este reprezentat de schimbările sezoniere. Lumina este un factor cheie. Găinile au nevoie de aproximativ 16 ore de lumină pe zi pentru a depune ouă în mod regulat. Așadar, pe măsură ce ziua devine mai scurtă, ouăle din cuiburi devin mai puține. Toamna și iarna, puteți crește producția prin adăugarea de iluminat artificial în coteț. Este important să alegeți lămpi care nu degajă căldură pentru a preveni riscul de incendiu.
Cu toate acestea, mulți crescători preferă să nu pună iluminat artificial pentru a le oferi păsărilor odihna atât de necesară în lunile mai reci. Există încă controverse cu privire la necesitatea unei astfel de iluminări și dacă, în cele din urmă, aceasta duce la depunerea unui număr mai mic de ouă de-a lungul ciclului de viață al găinii, din cauza stresului de a nu ține pasul cu natura ciclică a anotimpurilor.
Al patrulea motiv poate fi stresul. Găinile sunt sensibile și orice schimbare în mediul lor poate pune pauză la ouat. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, dacă introduceți noi adăugiri. Sau dacă mutați cotețul sau le schimbați drastic alimentația. Aceste lucruri sunt suficient de stresante pentru păsări pentru a le face să nu mai ouă. Chiar și vremea extremă le poate afecta. Țineți cont de acest lucru atunci când se instalează căldura vara sau gerul iarna. Amenințarea prădătorilor acționează în același mod. Așadar, fiți atenți la factorii externi. Desigur, unele lucruri nu pot fi evitate. Așa că nu uitați, uneori trebuie să le acordați celor cu pene puțin timp pentru a se adapta la noile condiții, astfel încât să continue să ouă. Puteți ajuta atunci când oferiți tratamente pentru găini în cele mai fierbinți zile de vară și izolați bine cotețul pentru iarnă.
Un alt motiv pentru care cuiburile sunt goale este că găinile pot depune ouă, dar într-un alt loc. Nu este un lucru rar ca ele să creeze un cuib secret.
Găinile nu vor mai folosi cuiburile din coteț dacă se simt inconfortabile sau nesigure. Dacă așternutul din cuib este murdar sau plin de păduchi, găinile vor căuta, de asemenea, în altă parte pentru a-și depune ouăle. Unul dintre primele lucruri care trebuie făcute este să aflați dacă există într-adevăr un cuib secret undeva. Păstrați cuiburile curate, schimbați așternutul și dezinfectați-le la fiecare una sau două săptămâni.
Lasă o părere