Oamenii de știință produc cireșe fără sâmburi cu genom editat

  • Fructele fără sâmburi câștigă popularitate în rândul consumatorilor din întreaga lume.
  • Nu toate speciile de plante pot fi lipsite cu ușurință de semințele lor.
  • Datorită noilor tehnologii de ameliorare genetică bazate pe editarea genomului, în viitorul apropiat ar putea fi disponibile soiuri de cireșe fără sâmburi.
Oamenii de știință produc cireșe fără sâmburi cu genom editat

Cireșele fără sâmburi pot apărea în livezi în viitorul apropiat. Fructele fără sâmburi câștigă popularitate în rândul consumatorilor din întreaga lume. Din acest motiv, crescătorii se străduiesc să creeze noi soiuri cu această caracteristică, scrie Fresh Plaza.

Nu toate speciile de plante pot fi lipsite cu ușurință de semințele lor. În special, culturile cu sâmburi sunt practic imposibil de selectat pentru această trăsătură prin metodele clasice. Totuși, au existat succese în istorie. Îl putem lua ca exemplu pe savantul american Luther Burbank. El a reușit la începutul secolului trecut să creeze o prună ale cărei fructe, deși au semințe, nu au coajă tare. Varietatea s-a dovedit apoi neatractivă din punct de vedere comercial, iar potențialul său nu a fost exploatat.

În ceea ce privește cireșele, nimeni nu a reușit până acum să le descojească.

Proiecte

Situația se schimbă în secolul XXI odată cu dezvoltarea metodelor de inginerie genetică. Mai multe proiecte sunt în curs de desfășurare în SUA și în Marea Britanie, cu sprijinul companiilor internaționale și al institutelor de cercetare, pentru a crea soiuri fără amidon. Grădinarii și procesatorii sunt nerăbdători să vadă care va fi rezultatul. Este posibil să apară soiuri unice.

Nu a mai rămas mult timp până când rezultatele vor fi anunțate. Între 3 și 5 mai 2023, expoziția Macfrut dedicată pomiculturii va avea loc în Italia. În cadrul evenimentului vor fi prezentate pepiniere și inovații în materie de soiuri. În special, vizitatorii vor putea afla cele mai recente evoluții de la cei mai importanți crescători și instituții științifice din întreaga lume. De asemenea, se așteaptă să fie prezentate rezultatele experimentelor cu cireșe fără sâmburi.

Datorită noilor tehnologii de ameliorare genetică bazate pe editarea genomului, în viitorul apropiat ar putea fi disponibile soiuri de cireșe fără sâmburi, spune Stefano Lugli. Acestea vor fi mai rezistente la boli și se vor adapta la schimbările climatice. Oamenii de știință își propun să creeze soiuri îmbunătățite identice cu cele tradiționale, dar la costuri mai mici.

În prezent, oamenii de știință europeni nu pot veni cu o propunere competitivă față de cea a Marii Britanii și a SUA. Legislația UE este mai strictă, în special în ceea ce privește metodele de inginerie genetică. Prin urmare, în acest stadiu, acest tip de experimentare este imposibil.


Lasă o părere