Fusarioza sau uscarea vasculară la tomate, castraveti. Cum se tratează?

Fusarioza la tomate este cunoscută și sub denumirea de "uscarea vasculară" sau "uscarea fusariană". Această boală este cauzată de ciupercile din genul Fusarium, în special Fusarium oxysporum. Boala afectează sistemul vascular al plantelor, perturbând circulația apei și substanțelor nutritive.

Fusarioza sau uscarea vasculară  la tomate, castraveti. Cum se tratează?

Fusarioza la tomate poate porni de la sol sau de la semințe infectate și poate fi transmisă și prin intermediul instrumentelor de grădinărit contaminate. Principalele simptome ale fusariozei la tomate includ înălțarea lentoare a plantei, îngălbenirea și ofilirea frunzelor de la vârful plantei, iar în final, moartea întregii plante. Tulpina prezintă, de asemenea, leziuni de culoare brună sau neagră.

Această boală poate fi favorizată de condiții precum solul prea umed, temperaturi ridicate și deficiențe în gestionarea udării. Combaterea fusariozei la tomate implică practici de gestionare preventivă, cum ar fi rotația culturilor, alegerea unor soiuri rezistente, utilizarea de soluri sănătoase și evitarea lucrărilor în grădină pe vreme umedă.

Este important să se acorde atenție bunelor practici de igienă pentru a preveni răspândirea acestei boli și să se identifice rapid simptomele pentru a aplica tratamente specifice, dacă este necesar.


Lasă o părere